بررسی ضرورت حسابرسی و استقلال حسابرس از منظر قرآن و احادیث
* خداوند در قرآن سوره مائده آیه 49، در مورد استقلال می فرماید: " در بین مردم طبق آنچه خدا نازل کرده، داوری کن و از هوی و هوس آنها پیروی مکن".
* پیامبر اسلام صلی ا... علیه وآله می فرماید: " از مردم بی نیاز باشید و یک چوب مسواک هم از آنها نخواهید. استوار باش و رفتار خویش را در باره ی مردم نیک ساز. استوار باشید و چه نیک است که استوار باشید".
* امام علی (علیه السلام) نیز در مورد استقلال می فرماید: " برای مسند قضاوت و دادگری بهترین اشخاص را انتخاب کن، کسی که کاری بر او سخت و دشوار نیاید و نزاع کننده و مخالف، رأی خویش را بر او تحمیل نکند".
از آیه ی قرآن، سخنان پیامبر اسلام و امام علی چنین استنباط میشود که جوهره و روح قضاوت و حسابرسی استقلال رأی است. اگر داور و حسابرس استقلال رأی نداشته باشند، مردم در مورد قضاوت و نظر او تردید خواهند داشت.
قرآن شرط داوری و قضاوت را دوری از هوی و هوس، پیامبر اسلام بی نیازی و امام علی جلوگیری از تحمیل نظر دیگران می دانند. همان چیزی که امروزه به صراحت در استانداردهای حسابرسی تدوین شده توسط مجامع حرفهایی دنیا بهویژه حسابداران رسمی آمریکا بدان تأکید میشود...
چنین استنباط میشود که اسلام به صراحت به ضرورت حسابرسی و نقش آن در اصلاح امور اقتصادی و اجتماعی اشاره میکند.
علاوه بر این، قرآن، پیامبر اسلام و امامان شیعه به موضوعاتی دقیق در حوزه حسابرسی از قبیل استقلال رأی حسابرس نیز تاکید کرده اند. بنابراین، حسابرسی و عناصر اصلی آن ریشه در اسلام داشته و مورد حمایت آن می باشد (باقری، 1394).
* منبع : باقری تودشکی، محمود رضا.(1394). حسابرسی از منظر قرآن و احادیت.
---------------------------------------------------
پیشنهاد می شود، مطالعات کاربردی در زمینه «طراحی مدل سیستم حسابداری اسلامی» و پیاده سازی «حسابداری اسلامی» توسط پژوهشگران، اساتید و دانشجویان رشته حسابداری صورت گرفته و نتایج مطالعات جهت انجام اقدامات عملی در زمینه پیاده سازی سیستم حسابداری اسلامی در کشور منتشر شود.
---------------------------------------------------
--------------------------------------
منابع علمی(مقالات، مطالب و...) در خصوص «حسابداری اسلامی» در پایگاه منابع علمی حسابداری موجود است. ورود به پایگاه
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز با * علامت گذاری شده اند.